Advertentieindex
Image default
Cadeau

10 leuke weetjes over de Rubik’s Cube!



De Rubiks kubus (oorspronkelijk bekend als de “magische kubus”, Hongaarse bűvös kocka) is een mechanische puzzel uitgevonden in 1974 (en gepatenteerd in 1975) door de Hongaarse beeldhouwer en architectuurleraar Ernö Rubik.

1. Rubik’s Cube werd in 2014 40 jaar oud. Het is uitgevonden door een jonge leraar Ernö Rubik uit Boedapest als een visueel hulpmiddel om driedimensionale meetkunde uit te leggen aan studenten. Het kostte de auteur een maand om een ​​oplossing te vinden!

2. Rubiks kubus is geen speelgoed voor kinderen, maar een complexe puzzel die alleen kan worden samengesteld met speciale formules. Er zijn echter zelfbewuste burgers die de kubus intuïtief proberen op te lossen. Meest epische prestatie van de Brit Graham Parker, die de puzzel al 26 jaar oplost!

3. Vanuit het oogpunt van combinatoriek heeft de klassieke 3×3 Rubiks kubus 43.252.003.274.489.856.000 mogelijke toestanden (drieënveertig quintillion!).

Rekening houdend met de oriëntatie van de centrale vierkanten, neemt het aantal staten toe met 46 * 46 = 2116 keer, namelijk tot 88580 102706 155 225 088 000 staten. Bij het oplossen van een kubus wordt echter meestal geen rekening gehouden met de oriëntatie van de middelste vierkanten, aangezien de meeste kubussen geen markeringen hebben om deze te volgen.

Het is eng om te bedenken hoeveel mogelijke toestanden er in dit monster zijn:

4. Rubik’s Cube is de leider onder speelgoed in termen van totale verkoop. Het werd speelgoed van het jaar in 1980 en 1981.

Gedurende alle 40 jaar van het leven van de puzzel in de wereld zijn er ongeveer 500 miljoen exemplaren verkocht! Daarom kan de kubus de bestseller onder alle puzzels en speelgoed worden genoemd.

5. De duurste Rubiks kubus werd uitgebracht in 1989. Het werd gemaakt door juwelier Fred Cuellar van goud en was volgens sommige rapporten ingelegd met echte diamanten! De kosten van dit kunstwerk waren ongeveer $ 1,5 miljoen. Er zijn ook ongebruikelijke kubussen gemaakt van goedkopere metalen, bijvoorbeeld aluminium.

6. Er zijn robots die Rubiks kubus kunnen verzamelen. De Sub1 Reloaded-robot volbracht deze taak in 0,637 seconden en brak daarmee het record van 0,887 seconden dat hij eerder had behaald, maar met een andere processor.

7. Het eerste wereldkampioenschap Rubik’s Cube werd in 1982 in Boedapest gehouden. Vertegenwoordigers van 19 landen van de wereld namen eraan deel. De winnaar van het kampioenschap was de 16-jarige student Minh Thai uit Los Angeles, die slechts 23 seconden nodig had om zich te verzamelen.

10 leuke weetjes over de Rubik’s Cube! Puzzel, Rubik’s Cube, Video, Longpost
8. Er zijn gewone Rubik’s kubussen en snelheidsblokjes. Deze laatste hebben een complexer mechanisme en worden geregeld door speciale schroeven. Het was op de snelheidskubus dat het wereldrecord voor montagetijd werd gevestigd.

In de klassieke discipline (kubus 3 × 3 × 3) is het huidige record 4,59 seconden, het werd neergezet door de Koreaan Seong Boom Cho op 28 oktober 2017 tijdens de ChicaGhosts 2017-wedstrijd. Hij overtrof het vorige record van Patrick Pons met 0,1 seconde. De plaat valt ook op door het feit dat hij de kubus in slechts 29 bewegingen verzamelde.

10 leuke weetjes over de Rubik’s Cube! Puzzel, Rubik’s Cube, Video, Longpost
9. Naast de traditionele kampioenschappen zijn er ook wedstrijden met gesloten ogen, jongleren en zelfs met gesloten kubussen.

10. Er is zo’n wiskundig concept – “het getal van God”, zo heet het metaforisch het minimum aantal bewegingen, waarvoor het theoretisch mogelijk is om een ​​of andere puzzel te verzamelen. Dus voor een Rubiks kubus is het aantal god 20, dat wil zeggen dat je vanuit elke staat een kubus in 20 zetten kunt verzamelen. In dit geval wordt elke rotatie van het gezicht als één beweging beschouwd.

Kun jij de Rubiks kubus oplossen? De video hierboven laat zien hoe je het in een paar minuten kunt monteren met een paar eenvoudige stappen!

10 leuke weetjes over de Rubik’s Cube! Puzzel, Rubik’s Cube, Video, Longpost 

rubiks kubus


https://breinbrekers.be/