Advertentieindex
Image default
Groothandel

Wat voor handwikkelfolie is er allemaal?

Als je een beetje in het transport werkt met pallets, kom je zonder meer met handwikkelfolie in aanraking. De folie wordt gebruikt om de palletlading te beschermen tegen vocht, vuil en stof. Daarnaast zorgt zo’n laag handwikkelfolie ervoor dat de palletlading stabiel is en niet snel zal omvallen. Naast de standaard transparante folie, is er nog een keur aan andere folies op de markt beschikbaar. Zo heb je ook handwikkelfolie in het zwart en natuurlijk in alle kleuren van de regenboog. Wist je echter ook dat je extreem dunne folie kunt gebruiken? Of juist een mini-variant van wikkelfolie? In dit blog bespreken we de verschillende soorten handwikkelfolie op de markt.

Handwikkelfolie, wat is het?

Voordat we meteen beginnen te kletsen over de verschillende soorten handwikkelfolie die er zijn, is het belangrijk eerst te kijken wat handwikkelfolie is. Handwikkelfolie is eigenlijk één van de drie noemers onder de familie van wikkelfolie: machinewikkelfolie, bundelfolie en handwikkelfolie. Machinewikkelfolie wordt aangebracht rondom pallets met een palletwikkelaar. Je gebruikt deze meestal als je tientallen pallets per dag moet omwikkelen. Handwikkelfolie wordt aangebracht met de hand, of met een wikkelfoliedispenser. Door je pallet goed in te wikkelen met folie, is deze beschermd tegen stof, vuil en vocht. Over de bundelfolie vertellen we verderop wat meer.

Welke dikte handwikkelfolie kies ik?

Handwikkelfolie is verkrijgbaar op de markt in verschillende diktes. Heb je een standaard folie te pakken? Dan ligt de dikte hiervan tussen de 17 en 23 micron. Deze dikte is prima als je gewoon een standaardpalletlading hebt, die niet te zwaar is. Heb je een zeer zware palletlading, of een zeer kostbare, dan is het verstandig om een dikkere handwikkelfolie te gebruiken. Je kunt dan een folie gebruiken met een dikte van 35 micron. Niet alleen heeft deze folie een hogere perforatieweerstand, maar hij is ook steviger en sterker. Wil je gaan voor duurzaam? Dan kies je voor nanofolie. Deze folie is soms maar 10 micron dik, maar is erg stevig doordat hij is opgebouwd uit meerdere lagen.

Bundelen met bundelfolie

Inmiddels zijn de dunne en de dikke handwikkelfolies al de revue gepasseerd, maar er nog iets waar we naar kunnen kijken. Dat is namelijk de breedte van de folie. De meeste handwikkelfolies hebben een breedte van 50 cm, met soms een uitschieter naar beneden van 20 cm. Hiermee kun je prima pallets inwikkelen, maar soms heb je die breedte van 50 cm helemaal niet nodig. Soms wil je bijvoorbeeld gewoonweg wat aan elkaar bundelen. Hiervoor gebruik je het kleine broertje van handwikkelfolie: bundelfolie. Deze handzame rolletjes zijn maar 10 of 12,5 cm breed. Je kunt er eenvoudig dingen mee bundelen, of bijvoorbeeld een doos discreet mee inpakken.

Handwikkelfolie in alle kleuren van de regenboog

Transparante wikkelfolie is over het algemeen van veel mensen de eerste keuze. Dat heeft meerdere goede redenen. Allereerst is het gewoon zo dat je pallet er netjes verpakt uitziet met een transparante handwikkelfolie. Dankzij de transparantie van de folie houd je ook goed zicht op wat er onder de folie zit. Hierdoor kan je klant direct zien wat er op de pallet staat, maar ook jij houdt hierdoor goed overzicht in je magazijn. Gekleurde handwikkelfolie wordt vaak gebruikt om verschillende klanten of routes te onderscheiden. De zwarte wikkelfolies worden vaak gebruikt vanwege het feit dat ze ondoorzichtig zijn. Hierdoor kunnen ze diefstal voorkomen.  

https://www.profipack.be/folie-zakken/wikkelfolie/handwikkelfolie